Czy warto zdecydować się na mięso kebab?

Mięso kebab to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni wschodniej. Nie bez powodu zdobyło ogromną popularność na całym świecie. Kebab wołowy posiada unikalny smak, aromatyczne przyprawy i różnorodność wariantów. Przykładowo dostępny jest kebab 2 indyczo/wołowy, kebab kapadokya, kebab drobiowy Sahara oraz wiele poszczególnych, innych odmian. Każdy ma swoją specyfikę i wyróżnia się smakiem. To właśnie dlatego jest to jedno z ulubionych dań miłośników kuchni międzynarodowej. Jeśli jesteś fanem kebaba, warto poznać różnorodne produkty mięsne, które można wykorzystać do przygotowania tego pysznego dania. Jakie konkretnie? Dowiedz się więcej właśnie tutaj! 

Mięso kebab jest bardziej różnorodne niż Ci się wydaje 

Często do mięsa kebabowego wykorzystywane jest mięso drobiowe, takie jak kurczak lub indyk. Ich delikatne i soczyste mięso idealnie komponuje się z mieszanką przypraw, tworząc niezapomniany smak kebaba. Przykładem będzie m.in. kebab mix kurczak udo/filet lub mieszanka kebab 2 indyczo/wołowy i kebab drobiowy Sahara. Mięso drobiowe ma tę zaletę, że jest lekkie i zdrowsze w porównaniu do innych rodzajów mięsa. Ma też niższy indeks tłuszczowy w odróżnieniu od m.in. wieprzowego. Czyni to np. kebab mix kurczak udo/filet relatywnie dobrym wyborem dla osób dbających o swoją dietę.

Kolejną popularną opcją jest mięso jagnięce, które charakteryzuje się bogatym i intensywnym smakiem. Mięso jagnięce nadaje kebabowi wyjątkowego charakteru i wprowadza orientalny akcent do dania. W tym aspekcie porównywalne jest nieco do kebabu wołowego. Delikatność i soczystość obu mięs sprawiają, że jest to wyjątkowe doświadczenie smakowe. Mięso tego typu stanowi klasyczną bazę dla kebaba. Wołowina jest znana ze swojego bogatego smaku. Dlatego m.in. kebab kapadokya oraz kebab wołowo/drobiowy ''hazal'' idealnie harmonizuje z przyprawami kebabowymi. Dzięki swojej teksturze i wyrazistemu smakowi, wołowe nadaje potrawom zupełnie nowych akcentów.

Kebab czyli potrawa o więcej niż jednym obliczu

W przypadku mięsa kebabowego dostępne są również różne warianty: kebab wołowo/drobiowy ''hazal'', kebab drobiowy 30% filet ''elmas", kebab 2 indyczo/wołowy czy nieco bardziej tradycyjny kebab mix kurczak udo/filet. Ponadto kebab może mieć postać: mięsa mielonego, kawałków na patyku czy plasterków do grillowania. To sprawia, że przygotowanie kebaba jest stosunkowo łatwe. Kebab wołowy i mięso kebab w naszej ofercie to 100% strzał w dziesiątkę z perspektywy Twojego docelowego klienta. Zresztą sprawdź sam!